Porterstek

Serverar: 6-8 portioner

Jag brukade använda mer grädde, men det är en smaksak . Beräknade alltid tiden själv till steken ca 1,5 - 2 timmar. Så gott men tyvärr så tål jag inte denna delikatess längre pga min matallergi.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfritt nötkött (innanlår, rostbiff, fransyska eller älg)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 1 flaska porter 33 cl (dricksflaska)
  • 1 dl äkta soja
  • 5 stycken enbär
  • 1 - 2 stycken skalade vitlöksklyftor
  • 1 gul lök i klyftor
  • 3 buljongtärningar
  • Sås
  • 8 dl sky
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 - 6 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    Stick en termometer i köttet så att spetsen hamnar i mitten och röret är dolt Koka upp vinbärssaft, porter och soja Tillsätt lök och enbär plus buljongtärningar Lägg ned köttet och sjud sakta under lock till termometern visar 75 grader Ta kastrullen från värmen Sätt den på ett "kallt" underlag t ex den rostfria diskbänken Låt steken stå i skyn under lock i 15-20 minuter Tag upp steken, sila skyn och vispa med vispgrädde och vetemjöl Koka i 5 minuter Smaka av såsen och severa den till det uppskurna köttet

    Liknande recept

    4.8
    2 h
    8
    15

    Kommentarer (2)

    jenny83 4 mars 2008

    gud vad gott det blev. jag tog lite extra grädde som du hade skrivigt.

    Glitterfia 29 mars 2008

    Det receptet har jag också =) Kan bara skriva under på att det är ett kanonrecept. Jag använder också mer grädde i min sås. Har just nu porterstek i en kastrull. Supergott, längtar.

    Relaterade Artiklar

    Öl i mat
    Öl i mat!Jodå, visst kan man laga underbar mat med öl i! En god ale el...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben