Porterstek

Serverar: 4-6 portioner

Såsen är helt underbar

Ingredienser

  • 1-1,5 kg stek innanlår eller fransyska
  • ca 3 dl porter eller mörk öl
  • ½-1 dl outspädd svartvinbärs saft
  • ¾ dl riktig soja
  • 1 -2 st skivade morötter
  • 6-7 st enbär
  • 6-8 pepparkorn
  • 2 tsk oregano eller timjan
  • 2 skivade gula lökar
  • 3 st köttbuljongtärningar
  • sås
  • 7 dl silat kokspad från steken
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 ½ dl grädde
  • Instruktioner

    1. Koka upp portereller öl, saft, soja, buljongtärningar,kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet.
    2. Torka av köttstycket och lägg det i grytan. Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.
    3. Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.
    4. Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.
    5. Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 7 dl.
    6. Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.
    7. Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.
    8. Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.
    9. En klick svartvinbärsgelé är också gott till.

    Liknande recept

    4.8
    2 h
    8
    15

    Kommentarer (3)

    Crille68 31 januari 2010

    Mkt gott recept! Vi skippade enbären då en i familjen inte gillar dessa men jag tror att det vore gott... ;) Köttet vi hade var en rådjursstek = mums! Såsen blev gudomlig!

    Crille68 31 januari 2010

    Mkt gott recept! Vi skippade enbären då en i familjen inte gillar dessa men jag tror att det vore gott... ;) Köttet vi hade var en rådjursstek = mums! Såsen blev gudomlig!

    monicadanell 25 december 2011

    Tack för ett super god porterstek och såsen var så god kommer att göra den igen 5 solklara poäng från mej monica

    Relaterade Artiklar

    Öl i mat
    Öl i mat!Jodå, visst kan man laga underbar mat med öl i! En god ale el...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben