Porterstek

Serverar: 8 portioner

Så enkel att göra och så god. Lovar att gästerna blir imponerade! Görs på benfri stek av älg eller nöt.

Ingredienser

  • 1,6 kg (eller däromkring) benfri stek av nöt eller älg
  • 1 flaska Porter (33 cl)
  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • ELLER
  • 2,5 dl madeira eller portvin
  • 6 st svartpepparkorn
  • 6 st krossade enbär
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 2 st stora vitlöksklyftor
  • 1 st stor gul lök
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • Såsen (det viktigaste)
  • 8 dl sky
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde (valfri procent men kokbar)
  • Instruktioner

    1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt". 2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp. 3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten. 4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 75 grader. 5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. 6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås! Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl. 7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte - den smakar massor! 8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen. 9. Färdigt att servera!

    Liknande recept

    4.8
    2 h
    8
    15

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Öl i mat
    Öl i mat!Jodå, visst kan man laga underbar mat med öl i! En god ale el...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben