Portionspavlova med vispad grädde och citronkräm

Serverar: 10-15 portioner

Pavlova var en känd prima ballerina som har fått en efterrätt med maräng och frukt uppkallad efter sig. Här kan du göra små söta miniballerinor, lägg på vispgrädde, citronkräm och färska jordgubbar.

Ingredienser

  • Maränger
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk hett vatten
  • 4 äggvitor
  • 1½ dl socker
  • Citronkräm
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • ½ dl socker
  • Saften av 2 citroner
  • 30 g Svenskt Smör
  • Till servering
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • ½ liter jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 100°.
    2. Blanda vinäger och vatten i en skål. Lägg i äggvitorna och vispa med en elvisp. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills smeten blir tjock och blank.
    3. Klicka ut till platta maränger på bakplåtspapper och baka i ugnen i minst 1 timme.
    4. Vill de inte torka så lossa dem försiktigt och lägg dem direkt på galler en stund i ugnen. Marängerna stelnar också när de kommit ut ur ugnen. De ska dock fortfarande vara sega i mitten.
    5. Citronkräm: Blanda alla ingredienserna till citronkrämen i en skål. Ställ skålen i en kastrull med vatten på spisen, s k vattenbad. Vispa noga tills det börjar tjockna. Ta från värmen om det går för fort. Såsen ska tjockna men det får inte bli klumpar. Passera genom en sil ifall det inträffar.
    6. Servera med en klick vispgrädde, en sked citronkräm och toppa med färska jordgubbar. Pavlovorna blir allra godast om de äts direkt.
    7. Tips! Har du bråttom, använd färdiga maränger.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Nurfed 13 maj 2009

    Låter gott ska testa :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben