Portugisisk oxfilé med Madeirasås

Serverar: 6 portioner

Tid: 45 minuter

En mysig huvudrätt med influenser från Portugal som passar utmärkt vid en kall vinterkväll. Förgyll gärna måltiden med ett glas rött.

Ingredienser

  • Ca 1 kg oxfilé
  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g färska champinjoner
  • 1 knippe färsk timjan
  • Salt
  • Peppar
  • Madeirasås
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl Madeiravin
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk Maizena redning
  • Instruktioner

    1. Skiva köttet i 2 cm tjocka bitar.
    2. Salta och peppra och bryn i smör i het panna på båda sidor. Lägg sedan upp på ett ugnssäkert fat och ställ svalt.
    3. Skala och hacka lök och vitlök och skiva svampen. Fräs tillsammans timjan i smör, salta och peppra.
    4. Fördela svampblandningen på köttet. Sås: Skala och hacka löken och fräs den i smör tillsammans med tomatpurén.
    5. Späd med vin och buljong och låt koka i ca 10 minuter.
    6. Red av med Maizena och låt sjuda ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sätt in köttet i uppvärmd ugn på 100°, det behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt. Använd gärna termometer, ca 60° innertemperatur.
    7. Servera med rotsaksrösti.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben