Portvinsrutor

Serverar: 30-40 portioner

Mörk chokladbotten som smaksatts med Fonseca 20 Year Old Tawny (nr 8178). Detta portvin har smak av russin, choklad och valnötter. Chokladtoppingen får också en touch av detta portvin. Alkoholfri variant: Ersätt portvinet med portvinsessens.

Ingredienser

  • 3 dl flytande margarin
  • 3 dl vatten
  • 7 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1-2 dl russin
  • Ca 1/2 dl portvin (mängd efter smak)
  • Alt. 3-4 tsk portvinsessens (mängd efter smak)
  • Topping
  • 100 g smör
  • 5 dl florsocker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk portvin (mängd efter smak)
  • Alt. 1-2 msk portvinsessens (mängd efter smak)
  • 10 droppar brun hushållsfärg
  • Garnering
  • Hackade valnötter
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Smörj och bröa en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Om du använder riktigt portvin, kan du med fördel låta en del av russinen ligga och dra i vinet. Tillsätt portvintet eller essensen. Rör ner russinen.
    3. Grädda kakan i 20-40 minuter längs ned i ugnen.
    4. Toppingen: Smält smöret. Blanda hushållsfärgen med grädden och portvinet (alt. essens) och häll i smöret. Tillsätt florsockerret och rör om.
    5. Då kakan svalnat fördelar du toppingen över kakan, och garnerar med hackade valnötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben