Portvinsstek med färsk svamp
Till ett speciellt tillfälle, när man vill servera något riktigt gott, så är den här steken perfekt att laga och bjuda på. Det blir så god smak med svampen i den mustiga vinskyn till.
Ingredienser
800 g fransyska
Salt
Svartpeppar
250 g schalottenlök
1 vitlöksklyfta
5 salviablad
1 kvist rosmarin
3 kvistar timjan
3 msk olivolja
1 dl rött portvin
2 tsk balsamvinäger
400 g blandad svamp (champinjoner, ostronskivling, kantareller)
1 msk hackad persilja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150ºC.
- Skölj och torka av köttet och gnid in det runtom med salt och peppar.
- Skala schalottenlöken och halvera stora lökar. Skala och hacka vitlöken. Knyt ihop örterna till en bukett.
- Hetta upp 2 msk olja i en stor ugnsfast gryta.
Lägg i köttet och bryn det runtom. Lägg i löken och fräs under omrörning. Tillsätt vitlöken och fräs den hastigt. Häll på portvin, balsamvinäger och 1 ½ dl vatten.
- Lägg örtbuketten i grytan, sätt in i ugnen och stek 1 tim. Ös steken några gånger under stektiden.
- Borsta av svampen, ansa den och skär i jämnstora bitar. Hetta upp resten av oljan i en teflonstekpanna och fräs svampen 5 min. Salta och peppra.
- Lägg svampen brevid köttet när det har stekt 1 tim. Stek ytterligare 30 min i ugnen.
- Ta ut steken ur ugnen och låt den vila 5 min. Ta upp örtbuketten ur grytan och smaka av svamp- och lökblandningen med salt och peppar.
Blanda ner persiljan.
- Skiva köttet och servera med svampskyn.
Liknande recept
Kommentarer (0)