Potatis och räkbullar med lime och chilisås

Serverar: 4 portioner

Små bullar med hackade räkor och potatis serveras med en chilistark sås.

Ingredienser

  • Såsen
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 gröna chilifrukter
  • Saft av 2 limefrukter
  • Salt
  • 2-3 msk olivolja
  • Bollarna
  • 600 g potatis av mjölig sort
  • Salt
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1 rågad msk arrowrot
  • 150 g kokta, skalade räkor
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackade korianderblad
  • Riven muskotnöt
  • 100 g ströbröd
  • Kokosfett att fritera i
  • Instruktioner

    1. Skala schalottenlök och vitlök och hacka grovt. Halvera chilifrukterna på längden, kärna ur, skölj och hacka fint. Passera schalottenlök, vitlök, chili, limesaft och salt i en stavmixer. Låt dra övertäckt 1 timme.
    2. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten i ca 25 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av. Mosa den varma potatisen med en potatispress i en skål, låt svalna lite. Blanda samman 1 ägg och 1 äggula med arrowrot och rör ner i potatisblandningen. Låt svalna, rör om emellanåt.
    3. Spola räkorna i kallt vatten i ett durkslag, torka av dem, skär i mycket små tärningar. Blanda ner räkhack, persilja och koriander i potatismoset. Salta och krydda med lite muskotnöt och blanda. Vispa upp det andra ägget. Rulla valnötsstora bollar av degen med fuktiga händer, vänd bollarna i ägget och sedan i ströbröd.
    4. Hetta upp kokosoljan till 160 grader (den är tillräckligt het när en bit vitt bröd blir gyllenfärgat efter en knapp minut). Förvärm ugnen till 70 grader. Fritera bullarna, några i sänder tills de är gyllenbruna. Ta upp dem med en hålslev, låt rinna av på papper, ställ dem i ugnsvärmen tills alla bollar är friterade.
    5. Rör ihop lime-chilisåsen med olivolja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben