Potatis och ruccolaterrin
Denna terrin kan serveras både varm och kall så det är också kanon när man behöver förbereda maten i förväg.
Mängden sallad kan se mycket ut men den krymper ihop kraftig när den steks.
Var inte rädd för att salta. Det är så med alla potatisterriner och potatisgratänger.
Ingredienser
1 purjolök
300 gram färsk ruccolasallad
3 msk smör
1 kg potatis av mjölig sort
4 ägg
1 tsk riven muskot
2 krm malen svartpeppar
3 msk salt
150 gram lagrad riven ost
3 dl vispgrädde
3 msk grön pesto
Basilika eller persilja till garnering
Instruktioner
- Klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
- Ansa och skär purjon i skivor. Ta gärna med mycket grönt.
- Hetta upp smöret och fräs ruccolabladen och purjon snabbt tills de blir blanka. Skala potatisen och skiva den tunt.
- Vispa samman ägg, kryddor, riven ost, grädde och pesto.
- Varva potatis, purjo och pestogrädde i formen.
Platta till med handen innan den ställs i ugnen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Känn med sticka att terrinen är klar.
Får den för mycket färg, täck den med aluminiumfolie.
- Låt terrinen kallna innan du vänder upp den.
Jag lägger på en tyngd för att pressa ihop ytterligare under avkylningen.
Skiva, garnera och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)