Potatis och ruccolaterrin

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Denna terrin kan serveras både varm och kall så det är också kanon när man behöver förbereda maten i förväg. Mängden sallad kan se mycket ut men den krymper ihop kraftig när den steks. Var inte rädd för att salta. Det är så med alla potatisterriner och potatisgratänger.

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 300 gram färsk ruccolasallad
  • 3 msk smör
  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 4 ägg
  • 1 tsk riven muskot
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 3 msk salt
  • 150 gram lagrad riven ost
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk grön pesto
  • Basilika eller persilja till garnering
  • Instruktioner

    1. Klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Ansa och skär purjon i skivor. Ta gärna med mycket grönt.
    3. Hetta upp smöret och fräs ruccolabladen och purjon snabbt tills de blir blanka. Skala potatisen och skiva den tunt.
    4. Vispa samman ägg, kryddor, riven ost, grädde och pesto.
    5. Varva potatis, purjo och pestogrädde i formen. Platta till med handen innan den ställs i ugnen.
    6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Känn med sticka att terrinen är klar. Får den för mycket färg, täck den med aluminiumfolie.
    7. Låt terrinen kallna innan du vänder upp den. Jag lägger på en tyngd för att pressa ihop ytterligare under avkylningen. Skiva, garnera och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben