Potatis- och svampsoppa

Serverar: 4 portioner

Den här krämiga soppan får en extra piffig smak från det rökta bogfläsket.

Ingredienser

  • 50 g magert bogfläsk eller sidfläsk
  • 1 stor morot
  • 1 purjolök
  • 100 g rotselleri
  • 600 g potatis av mjölig sort
  • Smör eller margarin till stekningen
  • 1 1/4 l grönsaksbuljong
  • 100 g champinjoner
  • ½ msk färskpressad citronsaft
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Ett par blad färsk mejram
  • Instruktioner

    1. Ta bort ev svål på fläsket. Tärna fläsket fint. Skala och skölj moroten, snitta upp purjolöken och skölj den noga. Skala och skölj selleri och potatis. Tärna alla grönsaker fint. Strimla purjolöken.
    2. Bryn fläsket på svag värme i en stor grytan. Tillsätt ev matfett.
    3. Tillsätt grönsaker och potatis och låt dem fräsa med en kort stund. Häll på grönsaksbuljongen, låt det koka upp. Låt alltsammans sjuda under lock på medelvärme, 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
    4. Putsa under tiden champinjonerna, skär bort en bit av foten. Skiva svampen fint och droppa över citronsaften.
    5. Ta upp potatisen och mosa den lite med en potatisstöt. Blanda ner den mosade potatisen i soppan. Smaka av med lite salt och peppar.
    6. Smält lite matfett i en stekpanna. Fräs svampen några minuter. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Fördela champinjonerna och garnera med färsk timjan.

    Liknande recept

    5
    45 min
    4-6
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben