Potatisgratäng med karljohansvamp
Det går även bra med andra svampsorter, ex brunsopp, smörsopp, grynsopp och olika strävsoppar. Torkad svamp passar också fint. Använd inte fast potatis – vätskan och potatisen ska bli ett och då behövs en mjölig sort.
Ingredienser
20 medelstora mjöliga potatisar
2 vitlöksklyftor
4-6 färska karljohansvampar eller annan sopp
2 msk smör till formen
2-4 tsk salt
Nymald muskotnöt
Vitpeppar ur kvarn
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150º. Skala potatisen och skär i riktigt tunna skivor (använd en matberedare om du har). Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Rensa svampen och skär den i tunna skivor.
- Smörj en ugnsfast form och varva potatis, vitlök och svamp i den. Krydda med muskot, vitpeppar och salt mellan varje varv.
- Häll på grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 2 timmar.
- Servera på en gång tillsammans med stekt korv, biff eller stek.
Liknande recept
Kommentarer (0)