Potatisgratäng med karljohansvamp

Serverar: 8 portioner

Det går även bra med andra svampsorter, ex brunsopp, smörsopp, grynsopp och olika strävsoppar. Torkad svamp passar också fint. Använd inte fast potatis – vätskan och potatisen ska bli ett och då behövs en mjölig sort.

Ingredienser

  • 20 medelstora mjöliga potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4-6 färska karljohansvampar eller annan sopp
  • 2 msk smör till formen
  • 2-4 tsk salt
  • Nymald muskotnöt
  • Vitpeppar ur kvarn
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150º. Skala potatisen och skär i riktigt tunna skivor (använd en matberedare om du har). Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Rensa svampen och skär den i tunna skivor.
    2. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, vitlök och svamp i den. Krydda med muskot, vitpeppar och salt mellan varje varv.
    3. Häll på grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 2 timmar.
    4. Servera på en gång tillsammans med stekt korv, biff eller stek.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben