Mycket krämig trots att den endast innehåller matlagningsgrädde. Knepet är att lägga osten i mitten istället för ovanpå. Hittade receptet i en kokbok för nybörjare för många år sedan.
Ingredienser
2 dl riven ost
2 lökar
2 vitlöksklyftor
8 - 10 fasta potatisar
200 g strimlad kassler eller skinka
Salt (tänk på att kasslern är salt)
Svartpeppar
Ca 3 dl matlagningsgrädde
Margarinklickar
Instruktioner
Skiva potatisen med en matberedare. Skivorna ska inte vara för tunna. Riv löken. Lägg i hälften av potatisen i en eldfast form. Strö löksorterna ovanpå. Lägg ost och köttstrimlorna över och krydda .Lägg på resten av potatisen. Häll på grädden och klicka över margarin. Grädda i 225 grader i ca 50-60 min.
Ser gratängen torr ut tillsätt lite mjölk. Känn med en provsticka att potatisen är riktigt mjuk. Lägg på folie om gratängen börja se mörk ut. Det beror lite på vilken potatissort man väljer. En fast sort blir bäst tycker jag .