Potatisgratäng med parmesan

Serverar: 4 portioner

Parmesan och potatis kompletterar varandras smaker på ett raffinerat sätt. Gräddfil och gräslök hör på ett naturligt sätt ihop.

Ingredienser

  • 6 stora ( 500 g) rödskaliga potatisar
  • 2 gula lök
  • 1½ dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • 4 msk gräddfil
  • 1 dl färsk eller 2 tsk torkad gräslök
  • 1 - 2 krm salt
  • 1 dl riven parmesan
  • ½ - 1 tsk olja till formen
  • Garnering
  • Några strån gräslök
  • 1 - 2 msk hackad röd paprika
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en gratängform med lite olja och ställ den åt sidan.
    2. Skala och riv löken, smält matfettet. Skala och riv potatisen grovt i en skål. Blanda den med lök, mjölk, smält matfett, gräddfil, finhackad gräslök och salt.
    3. Skeda upp potatisblandningen i gratängformen och strö över parmesanosten.
    4. Täck formen noga med ugnsfolie och gratinera i 30 minuter. Ta av folien och gratinera i ytterligare ca 25 minuter tills gratängen är gyllenbrun och genomgräddad. Garnera med gräslök och fint tärnad rör paprika. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben