Potatisgratäng på kokt potatis

Serverar: 4 portioner

Mjölkfri

Ingredienser

  • 1 kg kokt kall fast potatis
  • 2-3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ½ dl havregrädde
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk örtsalt
  • Peppar
  • Mjölkfritt margarin att smörja formen med
  • Mjölkfritt margarin att klicka ovanpå gratängen
  • Mjölkfritt ströbröd. Använd glutenfritt om gratängen ska vara glutenfri
  • Instruktioner

    1. Skiva den kalla potatisen. Skala och skiva löken och låt den svettas på låg värme i en stekpanna, tills löken mjuknar.
    2. Gnid in formen med en vitlöksklyfta och smörj med margarin. Varva potatis och lök. Salta och peppra mellan varven. Häll på hälften av havregrädden. Grädda i 225 grader (eller 200 grader med varmluft) i 15 minuter.
    3. Värm resten av havregrädden med vattnet och pressad vitlök i en gryta. Ta ut formen och häll försiktigt på vätskan. Strö ströbröd över gratängen och ringla lite flytande margarin över. Sätt in igen och grädda tills den får fin färg, cirka 10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben