Potatislimpa

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Saftigt och gott. Det är viktigt att potatisen mosas ordentligt så att det inte blir klumpar i brödet. Använd gärna en potatissort som är mjölig.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mörk matbrödsirap
  • 250 g potatisar, kokta mosade, Folva
  • 2 tsk salt
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 7,5 dl rågsikt
  • 7,5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma, 37°, vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda ner sirap, potatis, salt, brödkryddor, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
    2. Arbeta degen väl, minst 10 min för hand eller något kortare i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
    3. Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla varje degbit till en ca 1 cm tjock platta. Rulla sedan ihop från långsidan till 2 limpor.
    4. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°. Skär några snitt i limporna med en vass kniv. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 30 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Lena 3 oktober 2008

    Helt klart godaste limpan jag bakat på länge tack för receptet. Mvh Lena

    Raband 6 april 2010

    Hej Evia, Klart godkänt med råge dessutom. Jag låter degen jäsa båda gångerna mer än de 30 minuter som receptet säger. Dessutom lägger jag i en näve havregryn (för fibrernas skull) när jag börjar med baket. Kulwert

    Dessan81 13 september 2012

    Mycket gott bröd!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben