Potatispannkaka från Svensbyn

Serverar: 4 portioner

Underbar potatispannkaka från Svensbyn i norrbotten. Prova och njut av en norrbottnisk delikatess.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 tsk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 850 g skalad rå potatis (ca 1 kg oskalad)
  • 200 gram rimmat fläsk
  • Smör till långpannan
  • Instruktioner

    1. Ugnsvärme 225 grader
    2. Börja med att göra pannkakssmeten. Blanda ägg och salt i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda till jämn smet. Låt den svälla
    3. Skala potatisen och riv den på den nästa största sidan av rivjärnet eller i assistent. Skär fläsket i fina tärningar. Rör i den rivna potatisen i pannkakssmeten. Blanda väl. Smörj en långpanna och häll i smeten. Fördela fläsktärningarna jämnt i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Smör, lingonsylt och rårivna morötter är gott till

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    lennali 9 mars 2008

    Helt suveränt gott, det här blir min "framtidspalt"

    farmoringer 2 april 2008

    Var jättegott. Men stora portioner. Så nästa gång ska jag minska ner lite..

    Wizz 20 november 2010

    Snabbt,lätt och framförallt jättegott. denna blir det fler gånger. Tackar!

    Wizz 1 december 2010

    Har lagat denna för andra gången fast nu med ett par dl riven Västerbotten, Kan rek =))

    jensano 5 januari 2012

    Huva va gott de här va. hälsningar från västerbotten.

    Christer Lindée 24 juli 2022

    Jag fick syn på det här receptet för jag bodde i Svensbyn för länge se’n. Min mamma brukade laga det och nu lagar jag potatispannkaka ganska ofta fast jag bor i Australien. Mina barn lagar den också.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben