Bör tillagas en dag i förväg så att den kallnar ordentligt och går att skiva snyggt.
Passar till Kyckligfilé med Cidersås.Perfekt bjudmat, allt går att förbereda, bara 20 minuter i ugn, lagom att sätta in när gästerna kommer.
Patén är även perfekt på ett buffébord. Användbar till allt kallskuret.
Ingredienser
1 kg mjölig potatis (tex King Edward)
1 dl finhackad persilja
2 st pressade vitlöksklyftor
2 dl riven lagrad ost
4 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175º
- Skala potatisen och skiva tunt, helst i matberedare eller med en madolin.
Blanda persilja, vitlök och osten.
Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form, rymd 1½ liter.
- Varva potatis och ostblandningen i formen.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll över potatisen.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, tar ca 1 timme och 15 minuter.
- Låt patén kallna och själp upp den.
Slå in i folie och förvara i kylen till serveringen.
Skär i skivor. Den kan värmas i mikron om man vill servera patén varm.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Den här paten har jag bjudit på många gånger och den gör alltid succe. MVH nettan