Potatispaté

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Bör tillagas en dag i förväg så att den kallnar ordentligt och går att skiva snyggt. Passar till Kyckligfilé med Cidersås.Perfekt bjudmat, allt går att förbereda, bara 20 minuter i ugn, lagom att sätta in när gästerna kommer. Patén är även perfekt på ett buffébord. Användbar till allt kallskuret.

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis (tex King Edward)
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 4 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º
    2. Skala potatisen och skiva tunt, helst i matberedare eller med en madolin. Blanda persilja, vitlök och osten. Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form, rymd 1½ liter.
    3. Varva potatis och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll över potatisen.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, tar ca 1 timme och 15 minuter.
    5. Låt patén kallna och själp upp den. Slå in i folie och förvara i kylen till serveringen. Skär i skivor. Den kan värmas i mikron om man vill servera patén varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Jeanette Wahlberg 17 mars 2010

    Den här paten har jag bjudit på många gånger och den gör alltid succe. MVH nettan

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben