Potatistårta med fetaost

Serverar: 6 portioner

Ett perfekt tillbehör till en lammstek , kotletter, fläskfilé ja det mesta men tårtan passar också bra på buffébordet eller som en liten kvällsrätt. Kan gärna lagas i förväg och serveras ljummen.

Ingredienser

  • 10 blad färsk salvia, små
  • 2 msk färsk salvia, strimlad
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 4 st schalottenlök, finhackade
  • 3 st vitlöksklyfta finhackade
  • 300 g fetaost, äkta
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,8 kg potatis(av en fast sort)
  • Salt
  • Vitpeppar, malen
  • 1 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader.
    2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper.
    3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen.
    4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil.
    5. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen.
    6. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben