Prinsesstårta med apelsinsmak

Serverar: 6-8 portioner

Denna den ljuvligaste av alla tårtor kräver lite pyssel och tid, men är väl värd varenda minut. Apelsinlikören ger tårtan en vuxnare smak som tilltalar många.

Ingredienser

  • Botten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl marsánkräm
  • 3 dl vispad vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk apelsinlikör
  • Rivet skal av ½ citron
  • Garnering
  • 300 g marsipan
  • Grön, röd eller gul hushållsfärg
  • 1-2 msk florsocker
  • Sockerdekorationer eller marsipanrosor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form, 22-24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt.
    2. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandningen i smeten, blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter.
    3. Gör fyllningen medan kakan gräddas. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka marsánkrämen enligt förpackningens anvisning.
    4. Krama ur gelatinbladen, lägg ner dem i den varma krämen och rör om. Rör ner grädden när krämen börjat tjockna och svalna. Smaksätt med vaniljsocker, apelsinlikör och citronskal.
    5. Dela den avsvalnade kakan i tre bottnar. Det översta lagret ska vara knappt 1 cm tjockt. Lägg ihop bottnarna med kräm mellan. Spara lite kräm som breds ovanpå och runt tårtan.
    6. Färga marsipanen med några droppar hushållsfärg. Forma till en boll och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en stor cirkel, ca 40 cm i diameter. Mjöla gärna med lite florsocker. Cirkeln ska täcka hela tårtan.
    7. Ta bort det övre papperet och klä tårtan med marsipan. Lyft bort det andra papperet och jämna till marsipankanten. Sikta över lite florsocker över tårtan. Dekorera med sockerdekorationer eller marsipanrosor.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben