Pronotis linssoppa

Serverar: 4 portioner

God, vacker, indisk linssoppa.

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 9-10 dl vatten
  • 2 små finhackade gula lökar
  • 1 stor finhackad vitlöksklyfta
  • 1-2 msk smör eller olja
  • 1 liten bit hel kanel
  • 1 krm vitpeppar mald
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk senapsfrön
  • 1/2 tsk curry
  • 1/2 burk krossade tomater
  • 1/2 pkt fryst hel spenat, ca 125 g
  • 1-2 tsk salt
  • Rikligt med persilja
  • 1 citron
  • Instruktioner

    1. Rensa linserna, genom att hälla ut dem på en tallrik och plocka bort eventuellt "grus". Skölj i durkslag. Koka dem i vattnet under lock i ca 30-40 minuter eller tills de är helt mjuka. De ska koka sönder.
    2. Smält under tiden smöret eller oljan i en traktörpanna eller gryta. Fräs gul löken och vitlöken så att löken får färg, men inte blir det minsta bränd. Tillsätt alla kryddor och rör om snabbt. Häll i tomaterna och låt det puttra i ca 15 minuter. Häll i bladspenaten och koka tills det gröna är nästan färdigkokt. Lyft då bort traktörpannan från värmen. Blanda de kokta linserna (med sitt spad) med grönsaksröran, salta och rör om ordentligt. Tillsätt persiljan. Klar!
    3. Servera soppan rykande varm med en citronklyfta till var och en. Citronen klämmer man direkt ner i sin sopptallrik.

    Liknande recept

    3.3
    45 min
    5-6
    2

    Kommentarer (2)

    marielotta 4 augusti 2009

    Hej, denna soppa modifierade jag lite eftersom jag inte fick rätt smak enligt mig då... Hällde i en hel krossade tomatförp. socker, saltade en del, buljongtärning, tomatpure och vispgrädde. Resultatet blev då en fyra. Barnen åt med god aptit och jag kunde nog gjort lite mer soppa... Receptet finns i Anna Bergenströms kokbok. s.122 tror jag

    Rob den Hertog 6 januari 2020

    En stor favorit hemma hos oss!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben