Provencalsk potatis

Serverar: 4 portioner

Vanlig stekt potatis blir ofta litet torr och mjölig. Här är en variant som är ovanligt läcker och saftig, antingen som egen rätt eller som tillbehör.

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis, t ex Bintje
  • 1 tsk salt/l kokvatten
  • 2 - 3 gula lökar
  • 3 msk smör eller margarin
  • 2 tsk olja
  • 1 knippa persilja
  • 1/2 - 1 tsk salt
  • 1 - 2 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala, skölj och koka potatisen i lättsaltat vatten 10 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen kallna. Skala löken och skär den i tunna ringar. Hetta upp 2 msk matfett i en stor stekpanna, bryn lökringarna gyllenbruna och ta upp dem ur pannan.
    2. Skiva potatisen för hand eller på en rivskiva. Hetta upp resten av matfettet och oljan i stekpannan, lägg i potatisskivorna och sänk värmen till medelvärme. Vänd potatisen först när den blivit gyllenbrun på undersidan. Stek den ytterligare 5 - 10 minuter.
    3. Skölj persiljan och skaka den torr. Nyp av bladen och hacka dem fint. Blanda lökringarna med hälften av persiljan och vänd ned detta bland potatisen. Smaksätt med salt och peppar. Lägg upp potatisen i en serveringsform, strö över resten av persiljan och vänd ned detta bland potatisen. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben