Pull apart bread

Serverar: 10-12 portioner

I USA kallas den här vetelängden för pull apart bread, dra isär-bröd på svenska. Den blir oerhört saftig och gräddas i en limpform.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, ljummen
  • 1 nypa salt
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 5-7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 20 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk socker
  • Ca 2 tsk mald kanel
  • Garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Kavla ut degen till en rektangel, ½-1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och kanel. Dela degen i 6 lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra. Nu har du en längd bestående av 6 degremsor ovanpå varandra. Dela denna längs i 6 lika stora bitar. Lägg högarna med bitar på tvären i en limpform, ca 1½ liter, smord eller med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen så det inte blir tomt i ena ändan. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in längden i ugnen. Grädda den längst ner i ugnen i 30-40 minuter. Låt längden svalna i formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    chokladtryffel 19 juni 2014

    Tacksam för bild om någon gör denna :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben