Monkey Bread

Serverar: 10-15 portioner

Varför heter det Monkey Bread? Ingen aning. För att man drar isär bullarna kanske, lite som.. en apa skulle göra? Nåja. Strunt samma. Det är i alla fall väldigt gott - helt enkelt kanelbullar i brödform.

Ingredienser

  • 75 g smör + 25 g
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 70 g socker
  • salt, en nypa
  • 7-8 dl mjöl
  • Strösocker
  • Farinsocker
  • Kanel
  • Instruktioner

    1. Smält 75 g smör i en liten kastrull. Häll i mjölken, och värm till ca 40°C. Smula ner jästen i en stor skål, och häll över den varma degvätskan och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och socker, och det mesta av mjölet. Arbeta för hand eller i maskin tills du har en smidig, blank deg.
    2. Jäs i en ren skål, med handduk över, i ungefär en halvtimme eller tills degen är dubbelt så stor.
    3. Smält resten av smöret. Blanda lika mycket strösocker och farinsocker (ca 1/2 dl av varje är bra att börja med) och en nypa kanel i en liten skål.
    4. Pensla en brödform med lite smör, och strö över lite kanelsocker.
    5. Ta sen bitar av bulldegen och rulla till golfbollsstora kulor. Doppa i smöret, och sedan i kanelsockret. Lägg i brödformen, och fortsätt tills du är klar med all deg.
    6. Täck formen och låt det jäsa i ungefär en halvtimme till. Sätt ugnen på 225°C och grädda i tio minuter. Sänk sen värmen till 175°C, sätt formen längst ner i ugnen, och grädda i tio minuter till. (Totalt tjugo minuter, alltså.)

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    GaraMasala 30 mars 2008

    Det känns som att det saknas något i slutet av receptet...

    Ketronya 30 mars 2008

    Låter häftigt, fortsättningen på receptet är dock ganska viktig ;) Här kommer den: Pensla en brödform med lite smör, och strö över lite kanelsocker. Ta sen bitar av bulldegen och rulla till golfbollsstora kulor. Doppa i smöret, och sedan i kanelsockret. Lägg i brödformen, och fortsätt tills du är klar med all deg. Täck formen och låt det jäsa i ungefär en halvtimme till. Sätt ugnen på 225°C och grädda i tio minuter. Sänk sen värmen till 175°C, sätt formen längst ner i ugnen, och grädda i tio minuter till. (Totalt tjugo minuter, alltså.)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben