Pumpabröd med kryddig färskoströra

Serverar: 1 portioner

Pumpan gör brödet extra saftigt och ger dessutom extra fin färg

Ingredienser

  • 300 g pumpa
  • 2½ dl kokspad + ev vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk Arla smör-&rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 10 – 12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
  • Ev 1-2 msk pumpafrön
  • Färskoströra
  • 250 g Arla Köket Kesella kvarg, lätt
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1–1½ tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka under lock tills bitarna är mjuka, ca 20 min.
    2. Lyft upp pumpabitarna och låt dem svalna. Spara kokspadet och låt det svalna till 37º.
    3. Kör pumpan tillsammans med ½ dl kokspad i en mixer eller matberedare till en slät kräm.
    4. Smula jästen i en bunke. Tillsätt 2 dl kokspad och rör om så att jästen löser sig. Rör ner pumpakräm, smör-&rapsolja, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
    5. Arbeta degen kraftigt tills den blir slät.
    6. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
    7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig.
    8. Forma till ett avlångt bröd och avsluta med att vrida det i ändarna så att brödet blir lite snurrat.
    9. Sätt ugnen på 200º.
    10. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
    11. Pensla med vatten och strö ev över pumpafrön.
    12. Grädda brödet mitt i ugnen 25-30 min tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna under bakduk.
    13. Rör ihop kvarg timjan, citronskal och salt och servera det till.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben