Rabarberbulle i form

Serverar: 8 portioner

Nu är det äntligen tid för rabarber! Vad passar inte bättre än att baka denna saftiga och goda bulle med en smarrig fyllning?

Ingredienser

  • Bulldeg
  • 25 g jäst
  • 2½ dl mjölk, rumsvarm
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • Ca 10 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g mandelmassa, riven
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • Ca 1 dl rabarberkompott (se nedan)
  • Rabarberkompott
  • 300 g rabarber, ansad och skuren i mindre bitar
  • 1 dl socker
  • 1 msk citronsaft, nypressad
  • 1 vaniljstång
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Mandelspån
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • Ca 1½ msk vatten
  • Instruktioner

    1. Rabarberkompott: Lägg rabarber, socker och citronsaft i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Låt allt koka på svag värme tills det blivit en fast kompott. Plocka upp vaniljstången ur kompotten. Låt den svalna.
    2. Bulldeg: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det rumsvarma smöret i klickar. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop allt till en smidig deg i maskin i ca 10 minuter eller för hand i ca 15 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
    3. Fyllning: Rör ihop riven mandelmassa, vaniljsocker och smör.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 25x50 cm. Bred ut fyllningen och rabarberkompotten på degen. Rulla ihop den från långsidan och skär rullen i bitar på ca 4 cm. Placera bitarna med snittytan upp i en springform, 24-26 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    5. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda dem mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt dem svalna.
    7. Blanda florsocker och vatten till en glasyr och ringla den över bullen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben