Rabarberpaj med ingefära

Serverar: 4 portioner

Så god!

Ingredienser

  • Smulpaj
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 msk socker
  • 0,5 krm salt
  • 125 g smör
  • Fyllning
  • 500 g rabarber
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk smör
  • 1 dl hasselnötter
  • Vaniljsås
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk socker
  • 1/3 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225 grader.
    2. Smulpajen: Blanda mjölet, havregrynen, sockret och saltet i en bunke.
    3. Skär smöret i bitar och lägg i bunken. Blanda till en smulig deg med händerna.
    4. Fyllningen: Skölj rabarbern och skala den med potatisskalare om den är grov. Skär i 2 cm bitar.
    5. Skala ingefäran och riv på fina sidan av rivjärnet.
    6. Smörj en rund form, omkring 24 cm i diameter (eller en lika stor fyrkantig) med smöret.
    7. Lägg i rabarberbitarna, sockret, potatismjölet, ingefäran och nötterna. Blanda runt ett par varv och bred ut i ett lager.
    8. Bred ut smuldegen ovanpå.
    9. Grädda 25 minuter mitt i ugnen. Kolla efter 20 så täcket inte blir bränt.
    10. Vaniljsåsen: Du kan servera med vaniljglass eller köpevaniljsås men hemkörd är godare: Häll grädden och mjölken i en kastrull (obs – aluminium kan missfärga såsen). Snitta vaniljstången på längden så att fröna tittar fram och lägg den i kastrullen. Sjud i 15 minuter.
    11. Ta kastrullen av plattan, fiska upp vaniljstången och i med socker, salt och äggulorna.
    12. Sjud försiktigt och vispa flitigt tills såsen tjocknar. Koka inte, då blir det klumpar av äggulorna. Ta av plattan och fortsätt vispa någon minut.
    13. Vispa grädden och blanda ner i såsen. Servera iskall.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    1

    Kommentarer (1)

    azlan_lena 18 maj 2008

    Du får fullpott för kanongod paj ! jag har redan gjort repris på den så 10 guldstjärnor / Lena

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben