Rabarberpaj med marängtäcke
Blev bjuden på denna ljuvliga dessert på stället där jag jobbar extra. Helt oemotståndlig, och jag gillar egentligen inte ens desserter särskilt mkt i vanliga fall. En riktig fullträff!
Ingredienser
1 meter rabarber, skalad och skuren i 3 cm-bitar
1 dl socker
Mördeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl el. havregryn
4 tsk socker
150 g smör eller margarin
2 msk vatten
Maräng
5 äggvitor
1,5 dl socker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader, skiva raberern.
- Smörj en ugnsäker fom med smöret. Lägg mjöl, socker och smör och vatten i en skål och arbeta till en deg. Låt vila en stund i kylen så blir degen lättare att kavla ut.
- Lägg rabarbern i pajskalet efter att du fått det i formen. Strö över sockret,. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda tills den fått en ljusbrun färg. Ca 20 minuter.
- Under tiden fixar du marängen. Vispa äggvitorna och sockret till ett fast skum. Ta ut rabarbern ur ugnen och låt svalna lite. Täck därefter pajen med marängsmeten, in i ugnen igen och låt det hela få lite färg, max några minuter dock. Ta ut formen och låt marängen stelna.
- Servera naturell (den är saftig och god som den är) eller tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Jättegod paj!! Syrlig och söt i ett. Jag ska prova att ha i lite mindre socker nästa gång dock! Tack!/Bodilla
Det var en fantastiskt efterrätt
Hur får man marängen att stelna och blir krispigt? jag får aldrig detta att funka :(