Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök

Serverar: 4 portioner

Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri Buffé nr 11 2008, sid 15

Ingredienser

  • 600 g rådjurskött, t ex filè, rostbiff, innanlår (alt oxfilè)
  • 1 stor purjolök (ca 300 g)
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 50 g kallt smör
  • 100 g rotselleri
  • Raps- eller frityrolja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ansa purjon, halvera och skär den i 1/2 cm stora bitar. Fräs den i 1 msk smör. Häll grädden över purjon och koka ihop 2–3 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.
    2. Smält sockret i en kastrull så att det blir mörkbrunt, häll på vin och vinäger. Koka ihop tills en tredjedel återstår. Skär smöret i tärningar och vispa ner några i taget. Såsen får inte koka, då skär den sig.
    3. Skala och skär sellerin i mycket tunna strimlor. Hetta upp oljan i en kastrull och fritera sellerin tills den har fått fin färg. Det går snabbt på slutet så var vaksam. Lyft upp den och låt rinna av på hushållspapper.
    4. Skär köttet i 8 skivor/medaljonger. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Grilla köttet i grillpanna, stekpanna eller utegrill, 3–4 minuter på varje sida.
    5. Värm purjolöken och såsen försiktigt. Servera med den friterade sellerin till rådjursmedaljongerna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben