Räk- och riskrans med kall romsås

En rätt jag lärde mej för ca 20 år sedan när jag arbetade på en gruppbostad och vi skulle göra något fredagsmys. Jättegott!

Ingredienser

  • 2 ½ dl långkornigt ris
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning eller 1 msk valfri god fond, t ex hummerfond
  • 1 kg oskalade räkor eller ca 350 g skalade
  • 200 g krabbstick
  • 1 liten glasburk vit sparris
  • 150 g frysta gröna ärtor
  • En knippe färsk dill
  • Ca 1½ dl gräddfil
  • 2½ dl gräddfil
  • 2 dl citronmajonäs
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • Färsk hackad dill efter eget tycke och smak
  • Instruktioner

    1. Koka riset enl instruktioner på paketet. Låt kallna helt.
    2. Smörj en sockerkaksform med hål i mitten (gärna en med löstagbar kant) med neutral olja, t ex rapsolja. Skala räkorna, dela krabbstick och sparris i bitar jämnstora med räkorna. Tina ärtorna snabbt genom att hälla kallvatten över dem. Hacka dillen. Blanda ned alltsammans i riset och häll i gräddfilen så det blir en kladdig men inte lös röra. Tillsätt ev lite mer gräddfil om den känns för torr. Tryck ned röran och packa hårt i sockerkaksformen. Täck med plastfilm och låt stå ett par timmar, gärna över natt.
    3. Vänd kransen upp- och ned på ett fat och garnera med några dillkvistar.
    4. Blanda samman ingredienserna till såsen och servera till. Bjud även på ett gott bröd med smör och ost till kransen.

    Liknande recept

    4.5
    15 min
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben