Rågrutor

Serverar: 12 portioner

Smidigt rågbröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ½ dl olja eller flytande margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk mörk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 7 dl rågflingor
  • 4 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Smula jästen i en degbunke. Värm mjölk och matfettet till 37°C, alltså fingervarmt. Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst. Rör ner resten av degspadet, sirap och salt. Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen för hand eller med maskin tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min. Knåda in resten av vetemjölet på en lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv. Jäs den övertäckt ca 25 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.

    Liknande recept

    45 min
    24-30

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben