Rågsiktskakor med lingonsylt

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Ett saftigt och smakrikt bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 ½ dl vatten fingervarmt
  • 1 dl rågkross
  • 1 msk flytande margarin eller smält svalnat smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk trocomare örtsalt
  • ½ msk matlagningsättika 6%
  • 1 dl lingonsylt lättsockrad/osockrad
  • 1 msk kumminfrön malda i mortel
  • 2 tsk färdiga brödkryddor
  • 8-9 dl fint rågmjöl
  • 5-6 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp rågkrosset i en i kastrull med 2 dl vatten, dra av kastrullen från plattan och låt krosset svalna till fingervärme.
    2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över 3 ½ dl fingervarmt vatten och vispa tills jästen löst upp sig. Häll på krosset med sitt kokvatten, saltet, kumminen, brödkryddorna, smöret, honungen, farinsockret, ättiksspriten och lingonsylten. Rör om så att det blandar sig.
    3. Tillsätt mjölet lite i taget, degen ska vara lite kladdig men ändå hålla ihop. Arbeta gärna degen i en hushållsassistent knåda då i 5 minuter / 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
    4. Ta upp degen och knåda ihop den lätt, dela i fyra lika stora bitar. Knåda ut en deg i taget och platta ut /kavla ut till en rund kaka 1 ½ cm tjock.
    5. Lägg på 2 smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Gör resterande kakor, lägg två per plåt. Nagga med gaffel över hela kakorna och låt jäsa under bakhanduk i 30 minuter.
    6. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Inte för länge då blir brödet torrt. Låt kallna på galler, under bakduk.

    Liknande recept

    4.5
    2 h 30 min
    4
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben