Rågsiktskakor med potatis

Serverar: 4 portioner

Rustika och toppengoda potatiskakor som är perfekta att göra när man får potatis över.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk, fingervarm, ca 37 grader
  • 2 tsk salt
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 tsk brödkryddor
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 225 g kokt potatis, riven
  • 14-13 dl rågsikt
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, brödkryddor, smör, riven potatis och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
    2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och forma dem till runda bollar. Platta ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben