Red hot chiliburgare med sötpotatisklyftor och sallad
Frasiga, lite heta och nyttiga bönburgare med sötpotatisklyftor blir en festlig och vegetarisk rätt att bjuda på!
Ingredienser
Bönburgare
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ tsk torkad oregano
½ färsk röd chilipeppar
½ röd paprika
400 g svarta bönor
1 dl majskorn
1 krm spiskummin
½ tsk havssalt
1 tsk milt chilipulver
½ tsk ströbröd
1 dl polentagryn
Olja eller kokosfett att steka i
Sötpotatisklyftor
2 medelstora sötpotatisar
Havssalt
2 msk olivolja
Att servera till
Hamburgerbröd av fullkorn
Tomat- och gurkskivor
Grönsallad
Instruktioner
- Finhacka gul lök och den färska chilipepparn. Pressa vitlöksklyftorna och skär paprikan i små bitar. Öppna bönburken och skölj av innehållet i en sil. Häll polentan på en flat tallrik.
- Bryn lök, chilin, vitlöken och den torkade oreganon på medelvärme under några minuter. Löken ska inte bli brun, bara mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt paprikan och bryn vidare tills den börjar bli mjuk.
- Mosa bönorna i en skål med en gaffel. Blanda i majs, ströbröd, de stekta grönsakerna och samtliga kryddor. Krama smeten med dina händer tills alla ingredienser har blandats.
- Dela upp smeten i 4 bollar som du formar till burgare. Vänd burgarna i polentan. De ska vara täckta med polenta på båda sidor. Stek burgarna i lite olja eller kokosfett på medelvärme under ca 7 minuter eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg på båda sidor.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj sötpotatisen och skala den. Häll ett par msk olivolja i en bunke. Skär sötpotatisen i klyftor och lägg ner i bunken. Massera in olivoljan i sötpotatisen.
- Lägg klyftorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Salta försiktigt med havssalt. Stek klyftorna mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått fin färg och är mjuka.
- Servera burgarna med hamburgerbröd, tomat- och gurkskivor och en fräsch grönsallad samt sötpotatisklyftorna.
Liknande recept
Kommentarer (0)