Rimmat fläsklägg med svamp, äpplen och pepparrot

Serverar: 2-3 portioner

Fläsklägg kan användas till annat än bara till rotmos. Här tillsammans med potatis och pepparrotssås.

Ingredienser

  • Kokt fläsklägg
  • 1 kg rimmad fläsklägg
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 stora äpplen
  • 2-3 scharlottenlökar
  • 200 g kantareller eller annan svamp
  • 3 msk dill
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pepparrotssås
  • 3-4 msk riven pepparrot
  • 2-3 scharlottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl buljong från fläskkoket
  • 3 msk vetemjöl
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skala morötter och lök och dela i mindre bitar. Skölj fläskläggen. Lägg alla ingredienser i en stor gryta och fyll upp med vatten så det precis täcker köttet. Koka upp och skumma av. Låt sedan sjuda ca 1 timma per kilo.
    2. Skala potatis och äpple. Dela potatisen i kvartar och koka dem i saltat vatten. Tärna äpple, finhacka löken och eventuellt rensa och ansa svampen. Fräs lök och svamp i en ordentlig klick smör och låt vattnet koka in/bort.
    3. Fräs med äpplet mot slutet i någon minut. Vänd i potatis och dill försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Pepparrotssås: Fräs löken i smöret. Häll i vinäger och låt sjuda i löken. Pudra över mjölet och vispa i buljong och grädde.
    5. Koka upp och låt sedan sjuda till en bra konsistens. Tillsätt pepparroten mot slutet. Balansera med eventuellt mer vinäger, salt och peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben