Ripans krispiga mandelpotatisboll
Perfekt som starter eller som gott tillbehör till kött, fisk, fågel eller veggie.
Ingredienser
300 g mandelpotatis
1 dl matlagningsgrädde
30 g smör
2 msk finhackat bacon
1 citrontimjankvist
Salt
Svartpeppar från kvarnen
3 msk vetemjöl
2 ägg
1 dl Japanskt ströbröd (panko)
5 dl frityrolja av god kvalitet
Instruktioner
- Skala mandelpotatisen och koka den färdig i en kastrull med lättsaltat vatten.
Mandelpotatis kokar färdigt väldigt fort, eller snarare exploderar sönder, så koka försiktigt och dra av kastrullen på plattan redan efter 15 minuter och låt potatisen ligga kvar i vattnet tills de är mjuka.
- Stöt eller vispa sönder potatisen och tillsätt varm grädde och smält smör. Rör ihop till ett fluffigt mos.
- Skira därefter äggen, dvs. dela på äggvita och gulor, gulorna rörs ned i moset och vitorna sparas till paneringen.
- Fräs upp baconet och smaksätt moset med det. Repa timjanskvisten och rör ned bladen i moset, smaka upp moset med salt och svartpeppar. Kyl därefter ned moset helt.
- När moset har kallnat så rullas det till bollar i lagom storlek till antalet gäster som skall äta det.
Dubbelpanera därefter bollarna, först i mjöl, sedan i uppvispad äggvita och sist i Panko (japanskt ströbröd).
Kyl bollarna igen (hit kan man förbereda redan dagen innan middagen) , förvaras överplastade i kyl fram till friteringen.
- Servering:
Värm upp oljan, helst i fritös, alternativt i kastrull, tänk dock på att ha ett lock vid sidan om ifall det blir för varmt och börjar brinna! Täck då kastrullen med locket så kvävs elden, använda absolut inte vatten på brinnande olja, då exploderar det och konsekvenserna kan bli livsfarliga. Men bäst är att ha en digitaltermometer för att kontrollera oljans temperatur. Värm oljan till 165 grader, fritera bollarna i ca 5 minuter eller tills de har fått fin färg.
- Lägg upp på hushållspapper så överblivet fett kan rinna av. Servera omedelbart eller varmhåll i 100 grader varm ugn upp till 30 minuter.
- Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Verkar vara supergott..Bra med äggvita att panera med först...