Röda linsbollar med citronmeliss- och basilikasås

Serverar: 15 portioner

Underbart goda bollar med fräsch sås. Servera med fullkornsspaghetti.

Ingredienser

  • 200 g röda linser, 2½ dl
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 pressad vitlöksklyftor
  • 3 msk kallpressad olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 40 g havregryn, 1½ dl
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½-1 krm cayennepeppar eller mer efter tycke och smak
  • Havssalt
  • Citronmeliss- och basilikasås
  • Ca 1 dl repade citronmelissblad
  • Ca 1 dl repade basilikablad
  • ½ dl valfri olja
  • 2 msk vatten
  • Saften från ½ citron
  • ½-1 dl rostade och skalade hasselnötter
  • Havssalt
  • Nymald svartpeppar
  • Servering
  • Fullkornsspaghetti
  • Instruktioner

    1. Skölj linserna och lägg dem i en kastrull med 5 dl kallt vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud sakta i 15 minuter eller tills de är mjuka. Låt rinna av ordentligt och svalna en aning.
    2. Mosa linserna med en gaffel eller använd en stavmixer. Linserna ska mosas men ändå ska det finnas några hela linser kvar. Lägg dem i en bunke, tillsätt resterande ingredienser och rör om med en slev tills allt har blandats. Ställ smeten i kylskåpet i 30 minuter.
    3. Värm ugnen till 190 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
    4. Rulla 15 bollar för hand. Lägg dem på plåten och grädda dem i 15-20 minuter. Vänd var 5:e minut så att de får en fin färg och form runtom.
    5. Gör under tiden citronmeliss- och basilikasåsen. Lägg alla ingredienser i en mixer tillsammans med 2 msk vatten och mixa till en krämig sås. Tillsätt lite vatten om du vill ha en lösare sås.
    6. Servera bullarna och såsen med fullkornsspaghetti.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben