Morötter blir ju väldigt gott i både matbröd och kakor så då måste väl även rödbetor bli gott.
Ingredienser
500 g färska rödbetor
150 g mörk blockchoklad
3 st ägg
4 dl socker
2 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1-2 msk florsocker
Instruktioner
Borsta rödbetorna väl och koka dem mjuka i så mycket saltat vatten att det täcker (1 tsk salt per 5 dl vatten), det tar ca 20 min. Skala dem och låt dem kallna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Finriv rödbetorna (det ska bli ca 5 dl). Bryt chokladen i mindre bitar och smält den enligt anvisning på förpackningen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i choklad, rödbetor, olja, vaniljsocker och till sist mjölet blandat med bakpulver.
Rör till en slät smet. Häll den i en smord och bröad bakform minst 2 liter, helst teflonbelagd med löstagbar kant.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Minska värmen till 175 grader efter ca 10 min. Grädda totalt 50-60 min.
Känn med provsticka, kakan behöver inte vara riktigt helt genomgräddad.
Låt kakan svalna innan den stjälps upp och sikta över lite florsocker.