Rödbetskaka med muskotnöt och kardemumma

Serverar: 10-12 portioner

Läckra smakkombinationer som blir en höstig kaka som passar bra till kaffet. Serveras med en läcker vaniljglasyr och god kanelglass.

Ingredienser

  • Svarta sesamfrön (till formen)
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl rapsolja
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • ½ tsk muskotnöt, riven
  • 3½ dl rödbetor, rivna
  • Vaniljglasyr
  • 1 lime, skal och saft
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 150 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 msk vaniljsocker
  • 6 dl florsocker
  • Eventuellt rödbetssaft eller röd hushållsfärg
  • Kanelglass
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl yoghurt
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 22 cm i diameter, med sesamfrön.
    2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner olja och alla torra ingredienser. Tillsätt de rivna rödbetorna. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter eller tills den är klar, känn med en sticka. Låt den svalna på ett galler under bakduk.
    3. Vaniljglasyr: Blanda ihop alla ingredienserna och vispa till en fluffig glasyr. Vill du ha en ljusrosa färg på glasyren, tillsätt lite rödbetssaft eller röd hushållsfärg. Bred glasyren på kakans sidor eller ovanpå.
    4. Kanelglass: Vispa grädden lätt i en bunke. Blanda i yoghurt, kanel och socker. Häll smeten i en plastlåda eller portionsformar och ställ den i frysen i minst 4 timmar, rör om några gånger under tiden.
    5. Ta ut glassen en stund innan servering och servera den till kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben