Rödbetssallad med yoghurtsås
Smakerna i de färska rödbetorna kompletteras av en yoghurtsås och serveras på en bädd av rödbetsplast. En delikatess för både öga och gom. Sumak är ett syrligt bär som torkas och stöts och ofta används i libanesisk och turkisk matlagning. Du hittar sumak på hyllan för internationella kryddor i välsorterade livsmedelsaffärer.
Ingredienser
750 g rödbetor (små färska med vacker blast)
Salt
1 stor knippe persilja
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
½ tsk sumak
½ tsk paprikapulver
2-3 msk färskpressad citronsaft
Svartpeppar
Instruktioner
- Skär av blasten på rödbetorna, lämna kvar ca 2 cm. Spara blasten. Skölj och skrubba rödbetorna och koka dem i väl saltat vatten ca en timma tills de är mjuka men fortfarande fasta.
- Låt rinna av och skölj dem snabbt i kallt vatten. Låt dem svalna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Ansa rödbetsblasten och skålla den ca 2 minuter i det kokande vatten. Låt rinna av.
- Skölj persiljan och lägg några blad åt sidan. Hacka resten fint. Skala och pressa vitlöksklyftorna.
- Blanda yoghurt, vitlök, persilja. sumak och paprikapulver. Smaka av blandningen med citronsaft, salt och peppar.
- Portionera upp rödbetsblasten på tallrikar och ringla över 2-3 msk yoghurtsås. Skala rödbetorna, riv dem grovt och lägg upp dem fint på blasten. Klicka över resten av yoghurtsåsen och strö över persiljan. Garnera med persiljebladen och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)