Rödlökspizza med rom och gräddfil

Låt gärna gräddfilen rinna av 2-3 timmar i ett kaffefilter så får den fastare konsistens.

Ingredienser

  • 2½ dl vatten
  • 25 g jäst
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk strösocker
  • 5 dl dinkelsikt (300 g)
  • 2 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 2 små rödlökar
  • 125 g mozzarellaost
  • 1½ dl riven parmesanost
  • 16 miniplommontomater eller körsbärstomater
  • 6 rosmarinkvistar
  • Tillbehör
  • 3 dl gräddfil
  • 100 g röd stenbits- eller löjrom
  • Garnering
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills det lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, 8-10 minuter.
    2. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    3. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Grovriv mozzarellan och blanda med parmesanen. Halvera tomaterna. Repa bladen från rosmarinen. Sätt ugnen på 250 grader.
    4. Dela degen i 6 bitar och forma till runda bullar. Kavla ut till avlånga pizzor, ca ½ cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fördela lök, ost, to0mater och rosmarin på pizzorna.
    5. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Servera pizzorna med löjrom och gräddfil. Garnera med dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben