Rödspättafilé med räksås

Serverar: 4 portioner

Helt suveränt god blandning med spätta och räkor.

Ingredienser

  • 16 skinnfria rödspättafiléer, 600-700 g
  • 300 g färska räkor
  • 2 morötter, går också bra med 1 gul lök
  • 3 schalottenlökar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ½ msk tomatpuré
  • ½ hönsbuljongtärning
  • ½ msk paprikarelish
  • 2 dl vispgrädde
  • 15 g smör
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • 15-20 sockerärter
  • 2 msk citronolivolja
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna och lägg dem i en kastrull. Skala och skiva 1 morot och 2 schalottenlökar och lägg det i kastrullen. Häll på vatten så det knappt täcker, häll på vin, vinäger, tomatpuré, buljongtärning och paprikarelish. Sjud allt i högst 20 minuter, skumma då och då. Sila av fonden.
    2. Hacka den sista schalottenlöken, lägg det i fonden och koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka tills det återstår 3-4 dl. Smaka av hela tiden så att såsen inte blir för starkt reducerad. Avsluta med smör, salt och peppar. Sila såsen genom en finmaskig sil.
    3. Värm ugnen till 100º. Vik eller rulla spättafiléerna och lägg dem i en smörad ugnssäker form, täck med plastfilm. Koka filéerna i ugnen cirka 15 minuter.
    4. Strimla sockerärterna och den återstående moroten och blanda med räkorna. Fräs det snabbt i citronolivoljan, servera till fisken.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    KRI35KATA 24 januari 2014

    Det blev gott till slut, men receptet är urdåligt! 1: För att göra såsen är det räkskalen, som skall koka med, inte räkorna! 2: Fisken skall saltas och peppras innan den "kokas" under plast. 3: Jag förstår inte vitsen med plasthöljet. Efter 15 minuter såg fisken ut som sushi. Jag tog bort plasten och ökade värmen till 150 grader varmluft. 4: Skriv om receptet så det blir användbart. Tänk på att de flesta vill ha exakta råd!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben