Varm Laxmousse med räksås

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme

Receptet kommer från boken Krögarnas bästa mat - Laxmoussen serveras som förrätt på Hemse Hotell.

Ingredienser

  • Mousse
  • ½ kg färsk lax
  • 1 hg rökt lax
  • 4 dl tjock grädde
  • 1 ägg
  • 3 ägggulor
  • 1 citron
  • 2 tomater
  • 1 knippa dill
  • Salt
  • Fyra kryddor
  • Räksås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl tjock grädde
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 hg skalade räkor (1 hg sparas för dekoration)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Laxen mals två gånger i en köttkvarn eller till en fin smet i en matberedare.
    2. Blanda äggen med grädden och rör ihop med laxsmeten ordentligt under 7-8 minuter. Smaka av med salt och kryddor.
    3. Smörj och pudra en form med skorpmjöl (gärna med rund form med hål i mitten) . Lägg i laxröran. Täck med aluminiumfolie Grädda moussen i vattenbad i ugn, 225° i 50 minuter
    4. Fräs smör och mjöl i en såspanna. Späd med grädde och buljong till lagom konsistens, ganska tjock. Smaka av med salt, vitpeppar och det vita vinet. Blanda ned 1 hg räkor
    5. Laxmoussen stjälps upp på ett fat och garneras med räkor, citron och tomatklyftor och dillkvistar.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben