Rödvinbärskaka med karamelliserad mandel

Serverar: 1 portioner

Syrlig, annorlunda och oemotståndlig vinbärskaka där de karamelliserade mandlarna tillför sötma och knaprighet till kakan. Serveras med vaniljsås.

Ingredienser

  • Topping
  • Ca 1 kg röda vinbär
  • 6 msk syltsocker
  • Kaka
  • 6½ dl vetemjöl
  • 1½ dl socker
  • 25 g färsk jäst
  • 1 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 2-3 ägg
  • Smuldeg
  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g flagad mandel
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • Karamelliserade mandlar
  • 2 msk smör
  • 2 msk socker
  • 100 g skållade mandlar
  • Servering
  • Vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader och smörj en bakplåt med kant.
    2. Lägg bären i en skål med syltsockret och låt det dra en stund. Lägg alla kakingredienser i en annan bunke och blanda väl tills smeten blivit bubblig. Täck över och låt jäsa i rumstemperatur ca 30 minuter.
    3. Gör undertiden smuldegen. Mixa mjölet med mandlarna, socker och vaniljsockret. Knåda in smöret med händerna så att smulor skapas. Ställ åt sidan.
    4. Placera kakdegen på plåten och rulla ut. Sprid bären jämnt över kakan och baka i ugnen i ca 50 minuter. Lägg på smulorna efter 20 minuter.
    5. Gör undertiden karamelliserade mandlar. Smält smöret, tillsätt sockret och låt det sakta karamelliseras på svag värme. Så snart blandningen är jämnbrun rakt igenom, häll i mandlarna och låt de karamelliseras och rör om hela tiden.
    6. Lägg på mandlarna på kakan ca 5-10 minuter innan den bakats klart i ugnen. Låt kakan svalna och skär i bitar. Servera kakan med vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben