Rödvinbärskaka med karamelliserad mandel
Syrlig, annorlunda och oemotståndlig vinbärskaka där de karamelliserade mandlarna tillför sötma och knaprighet till kakan. Serveras med vaniljsås.
Ingredienser
Topping
Ca 1 kg röda vinbär
6 msk syltsocker
Kaka
6½ dl vetemjöl
1½ dl socker
25 g färsk jäst
1 dl mjölk
150 g smör
2-3 ägg
Smuldeg
3½ dl vetemjöl
100 g flagad mandel
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
Karamelliserade mandlar
2 msk smör
2 msk socker
100 g skållade mandlar
Servering
Vaniljsås
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader och smörj en bakplåt med kant.
- Lägg bären i en skål med syltsockret och låt det dra en stund.
Lägg alla kakingredienser i en annan bunke och blanda väl tills smeten blivit bubblig. Täck över och låt jäsa i rumstemperatur ca 30 minuter.
- Gör undertiden smuldegen.
Mixa mjölet med mandlarna, socker och vaniljsockret. Knåda in smöret med händerna så att smulor skapas. Ställ åt sidan.
- Placera kakdegen på plåten och rulla ut. Sprid bären jämnt över kakan och baka i ugnen i ca 50 minuter. Lägg på smulorna efter 20 minuter.
- Gör undertiden karamelliserade mandlar.
Smält smöret, tillsätt sockret och låt det sakta karamelliseras på svag värme. Så snart blandningen är jämnbrun rakt igenom, häll i mandlarna och låt de karamelliseras och rör om hela tiden.
- Lägg på mandlarna på kakan ca 5-10 minuter innan den bakats klart i ugnen. Låt kakan svalna och skär i bitar.
Servera kakan med vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)