- Rosso Vino stinco di agnello in camicia con verdure-
Ett långkok med mycket smak, inspirerat av osso bucco.
En härlig rätt där man kan gå en promenad medan maten står i ugnen.
Servera med potatispuré.
Ingredienser
2 kg lammlägg
Salt
Svartpeppar
1 hel vitlök
1 morot
1 gul lök
4 tomater
1 kvist salvia
2 kvistar rosmarin
4 dl rött vin
Grönsaker
500 g blandade rotfrukter, t.ex. morötter, palsternacka
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja
1 citron, saft och skal
1 msk persilja, hackad
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Krydda läggarna ordentligt med salt och peppar och bryn dem kraftigt runt om i en stekpanna. Lägg dem i en rymlig stekgryta med lock.
Halvera vitlöken på mitten. Skala och dela morot och gul lök. Skär tomaterna i grova bitar. Lägg grönsakerna och örterna i stekgrytan. Koka ur stekpannan med vinet och häll över det i formen.
Täck stekgrytan noga med aluminiumfolie och lägg på locket samt stek i ugnen i 2 timmar.
Skär de blandade grönsakerna i grova bitar. Lägg dem i en långpanna och krydda med salt, svartpeppar och olivolja.
Ta ut köttet och höj värmen till 225 grader.
Sätt in grönsakerna och stek dem till bra färg, ca 20–25 minuter.
Ta ut grönsakerna när de fått fin färg och krydda med skal och saft från citronen.
Gör under tiden såsen. Ta upp läggarna och svep in i folie. Häll över stekskyn i en kastrull och koka ihop.
Smaka av med salt och peppar och sila över i ny kastrull.
Servera lammläggen med grönsaker, sås och potatispuré samt lantbröd.
Åh, vad låter gott - jag som älskar lamm :))