Rök- och whiskygravad lax

Serverar: 12 portioner

Tid: 2 dagar

Gott på exempelvis julbordet eller på smörgåsbordet.

Ingredienser

  • 800 g benfri laxfilé av mittbit
  • ½ dl whisky
  • 2 tsk liquid smoke
  • 0.75 dl strösocker
  • ½ dl salt
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • Servering
  • 2-3 dl gräddfil
  • 2 msk riven pepparrot
  • Instruktioner

    1. Två dygn före: Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen.
    2. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen och låt grava 1½-2 dygn i kylen. Vänd påsen några gången under tiden.
    3. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka av laxen och lägg den i en ren plastpåse. Skär upp laxen i tunna skivor.
    4. Smaksätt gräddfilen med pepparrot. Servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben