Rök- och whiskygravad lax

Serverar: 12 portioner

Tid: 2 dagar

Självklar på jul -och midsommarbord.

Ingredienser

  • 800 g benfri laxfilé av mittbit
  • ½ dl rökig whisky
  • 2 tsk liquid smoke
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ dl salt
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • Servering
  • 2-3 dl gräddfil
  • 2 msk riven pepparrot
  • Instruktioner

    1. Två dygn innan servering: Kolla så att alla ben är borta annars dra bort. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen, och låt grava 1½-2 dygn i kylen. Vänd påsen några gånger under tiden. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka av laxen. Lägg i ren plastpåse. Blanda gräddfil och riven pepparrot. Skär upp laxen i tunna skivor och servera med pepparrotsgräddfil
    2. OBS! tänk på att du måste låta laxen ligga i frysen minst 3 dygn innan du gravar den, annars dör inte bakterierna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben