Rökt laxpaj med lime- och chili

Serverar: 4 portioner

Rökt lax, lime, philadelphiaost och chili är mycket gott i den här pajen som passar att ätas både som ensamrätt och på ett buffébord. Om du vill göra ett lite grövre pajskal kan du byta ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl (byt ut 1 dl mot graham- eller fullkornsdinkelmjöl)
  • 2-3 msk riktigt kallt vatten
  • Fyllning
  • 300 g varmrökt lax (beräknat utan skinn)
  • 200 g fryst bladspenat
  • 100 g purjolök
  • Smör att steka i
  • Finrivet skal från 2 limefrukter
  • Pressad saft från 1 limefrukt
  • ¾ tsk chiliflakes
  • Äggstanning
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • Peppar
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet (börja med den lilla mängden) och kör degen ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en liten mindre pajform som mäter 25 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter.
    2. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
    3. Dela laxen i bitar. Tina bladspenaten i en kastrull. Skär purjolök i fina skivor och fräs den i smör i en stekpanna, den ska bli mjuk men inte få färg. Låt grönsakerna svalna.
    4. Blanda spenat, purjolök, limeskal, pressad lime och chiliflakes i en bunke. Blanda philadelphiaost, mjölk, ägg, salt och peppar i en annan bunke. Rör med en visp.
    5. Tillsätt äggstanningen till grönsaksblandningen och blanda. Lägg laxen i pajskalet och häll på fyllningen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i 30-35 minuter.
    6. Servera pajen med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben