Rökt laxpaj med lime- och chili
Rökt lax, lime, philadelphiaost och chili är mycket gott i den här pajen som passar att ätas både som ensamrätt och på ett buffébord. Om du vill göra ett lite grövre pajskal kan du byta ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel.
Ingredienser
100 g smör
3 dl vetemjöl (byt ut 1 dl mot graham- eller fullkornsdinkelmjöl)
2-3 msk riktigt kallt vatten
Fyllning
300 g varmrökt lax (beräknat utan skinn)
200 g fryst bladspenat
100 g purjolök
Smör att steka i
Finrivet skal från 2 limefrukter
Pressad saft från 1 limefrukt
¾ tsk chiliflakes
Äggstanning
200 g philadelphiaost
1 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
Peppar
Servering
Sallad
Instruktioner
- Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet (börja med den lilla mängden) och kör degen ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en liten mindre pajform som mäter 25 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
- Dela laxen i bitar. Tina bladspenaten i en kastrull. Skär purjolök i fina skivor och fräs den i smör i en stekpanna, den ska bli mjuk men inte få färg.
Låt grönsakerna svalna.
- Blanda spenat, purjolök, limeskal, pressad lime och chiliflakes i en bunke. Blanda philadelphiaost, mjölk, ägg, salt och peppar i en annan bunke. Rör med en visp.
- Tillsätt äggstanningen till grönsaksblandningen och blanda. Lägg laxen i pajskalet och häll på fyllningen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i 30-35 minuter.
- Servera pajen med en sallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)