En soppa på rotfrukter som blir härligt röd/rosa av rödbetor!
Det var svårt att ange antal portioner, eftersom storleken på råvarorna kan variera väldigt mycket.
Ingredienser
2-3 potatisar
1-2 morötter
1-2 rödbetor
1 bit kålrot
1 gul lök
1 msk olja
Chilipeppar
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
Vatten
1-2 dl lätt crème fraiche
3-4 dl kikärtor (eller några bönor du gillar)
1 tsk oregano
Salt
Peppar
Persilja
Instruktioner
- Skala potatisen och rotfrukterna och skär i bitar. Potatisen bör vara i något större bitar än övriga rotfrukterna pga längre koktid. Skala löken och hacka/strimla grovt.
- Hetta upp oljan i en soppkastrull. Fräs löken i några minuter. Rör sedan i ca 1 krm chilipeppar (eller mängd efter smak) och en pressad vitlöksklyfta.
- Lägg i rotfrukterna och potatisen. Smula över buljongtärningen och häll på vatten så att rotfrukterna täcks. Koka försiktigt under lock i 15-20 minuter, tills rotfrukterna blivit relativt mjuka.
- Häll av kokspadet, men spara det! Mosa eller mixa rotfrukterna+löken m.m. till mos. Häll tillbaka i kastrullen och späd med kokspad till önskad konsistens. Du kan nu även ha i crème fraiche om du vill - det ger soppan en mer rosa än röd färg.
- Häll i kikärtorna. Kom ihåg att hälla av spadet och skölja kikärtorna, om du använder konserv.
- Krydda med oregano och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering. Servera med en bit gott, grovt bröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)