Rosa rotfruktssoppa

Serverar: 2-4 portioner

En soppa på rotfrukter som blir härligt röd/rosa av rödbetor! Det var svårt att ange antal portioner, eftersom storleken på råvarorna kan variera väldigt mycket.

Ingredienser

  • 2-3 potatisar
  • 1-2 morötter
  • 1-2 rödbetor
  • 1 bit kålrot
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • Chilipeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 buljongtärning
  • Vatten
  • 1-2 dl lätt crème fraiche
  • 3-4 dl kikärtor (eller några bönor du gillar)
  • 1 tsk oregano
  • Salt
  • Peppar
  • Persilja
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och rotfrukterna och skär i bitar. Potatisen bör vara i något större bitar än övriga rotfrukterna pga längre koktid. Skala löken och hacka/strimla grovt.
    2. Hetta upp oljan i en soppkastrull. Fräs löken i några minuter. Rör sedan i ca 1 krm chilipeppar (eller mängd efter smak) och en pressad vitlöksklyfta.
    3. Lägg i rotfrukterna och potatisen. Smula över buljongtärningen och häll på vatten så att rotfrukterna täcks. Koka försiktigt under lock i 15-20 minuter, tills rotfrukterna blivit relativt mjuka.
    4. Häll av kokspadet, men spara det! Mosa eller mixa rotfrukterna+löken m.m. till mos. Häll tillbaka i kastrullen och späd med kokspad till önskad konsistens. Du kan nu även ha i crème fraiche om du vill - det ger soppan en mer rosa än röd färg.
    5. Häll i kikärtorna. Kom ihåg att hälla av spadet och skölja kikärtorna, om du använder konserv.
    6. Krydda med oregano och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering. Servera med en bit gott, grovt bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben