Rostad potatispuré med bönpytt, kantareller och chèvreskum

Serverar: 4 portioner

Högsommarens nyskördade och smakrika grönsaker blir en god middag på fredagskvällen.

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk smör
  • Bönpytt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 squash
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk cannellinibönor
  • 300 g körsbärstomater, gärna olika färger
  • 2/3 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Kantareller
  • 300 g kantareller
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt
  • Chèvreskum
  • 1½ dl grönsaksbuljong, tärning + vatten
  • ½ dl mjölk, helst lättmjölk
  • 100 g chèvreost utan kant
  • 1 krm salt
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • Garnering
  • 3 msk hackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt och ringla över olja. Strö på salt och rosta mitt i ugnen ca 25 minuter tills potatisen är mjuk.
    2. Bönpytt: Skala och finhacka lök och vitlök, spara lite lök till kantarellerna. Ansa och skär squashen i små tärningar. Fräs lök, vitlök och squash i olja ca 5 minuter. Spola bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Halvera eller skär tomaterna i klyftor. Vänd ner bönor och tomater i pannan. Krydda med salt och peppar.
    3. Ansa kantarellerna. Fräs dem med lök i smöret 3-4 minuter. Krydda med salt.
    4. Chèvreskum: Koka upp buljong och mjölk. Tillsätt chèvren. Mixa slätt med mixerstav och smaka av med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Blanda i såsen och låt koka upp.
    5. Ta undan fyra potatisar. Mosa resten med elvisp. Bryn smöret och blanda med potatisen.
    6. Fördela potatisen på tallrikar. Halvera de sparade potatisarna och garnera med dem. Lägg upp pytten och toppa med kantareller. Mixa chèvreskummet med mixerstav tills det är riktigt skummigt. Skeda upp skummet på tallrikarna och strö över gräslök. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben