Runebergstårtor

Serverar: 20 portioner

Runebergstårtan är en finsk bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Dagen firas till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg.

Ingredienser

  • 200 g smör el.margarin
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl skorpmjöl (ströbröd)
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl grovt malen mandel
  • knappt 1 ½ tsk bakpulver
  • knappt ½ dl grädde
  • hallonsylt
  • ½ msk vatten
  • 1 dl pudersocker
  • några droppar citronsaft
  • Instruktioner

    Blanda matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjölen, bakpulver och mandel, tillsätt blandningen i smeten. Rör ner grädde. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda tårtorna i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyrsmet i en ring runt sylten. Tårtorna kan eventuellt dränkas med rom eller punsch.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    delikat 2 februari 2008

    Enkelt och gott!

    chokladcookie 24 oktober 2008

    Jag bakade dessa till skolan. De var så goda så att jag var på väg att äta upp alla själva!

    absan55 6 februari 2009

    Recepten är helt ok.MEN skalden Runeberg var finlandssvensk (ej finne)och gick i svenska skolor i Finland,född i Jakobstad . Barbro Linde´n/Åbo/Fin

    absan55 6 februari 2009

    Recepten är helt ok.MEN skalden Runeberg var finlandssvensk (ej finne)och gick i svenska skolor i Finland,född i Jakobstad . Barbro Linde´n/Åbo/Fin

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben