Serverar: 20 portioner
Runebergstårtan är en finsk bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Dagen firas till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg.
Blanda matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjölen, bakpulver och mandel, tillsätt blandningen i smeten. Rör ner grädde. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda tårtorna i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyrsmet i en ring runt sylten. Tårtorna kan eventuellt dränkas med rom eller punsch.
Enkelt och gott!
Jag bakade dessa till skolan. De var så goda så att jag var på väg att äta upp alla själva!
Recepten är helt ok.MEN skalden Runeberg var finlandssvensk (ej finne)och gick i svenska skolor i Finland,född i Jakobstad . Barbro Linde´n/Åbo/Fin
Recepten är helt ok.MEN skalden Runeberg var finlandssvensk (ej finne)och gick i svenska skolor i Finland,född i Jakobstad . Barbro Linde´n/Åbo/Fin